Step up Bräda
Med en step up-bräda kan du ta din träning till en ny nivå. Perfekt för de som vill fokusera på benmusklerna eller bara lägga till lite extra variation i sin träningsrutin. Detta mångsidiga redskap kan integreras i en rad övningar och utmanar både styrka och balans. En annan fördel är dess kompakta design, vilket gör den lätt att förvara och ta fram vid behov. Så oavsett om du är ny inom träning eller mer erfaren, finns det alltid möjlighet för en step up-bräda i ditt träningsprogram. Upptäck de olika modellerna i vårt sortiment och hitta den som matchar dina mål bäst.
Visar alla 2 resultat
Olika typer av step up brädor
En step up bräda kan även kallas för stepbräda eller träningspall. De kan se lite annorlunda ut men de delar alla samma grundläggande syfte: att erbjuda en stabil plattform för aerob- och styrketräning.
Det finns främst två viktiga skillnader som kan skilja olika stepbrädor åt, nämligen:
- Justerbar höjd. De flesta step up brädor erbjuder möjligheten att justera höjden, men det finns även enkla modeller som är helt solida. Generellt sett är det bättre med en där man kan justera höjden eftersom man kan variera träning och intensitet mer då.
- Storlek. Vissa step up brädor är av en mindre modell och vissa är märkbart större. Både har sina för- och nackdelar.
Fördelar
Vill du träna hemma med en stepbräda? Här är några av fördelarna du i så fall kan ta del av:
- Förbättrad kondition: Regelbunden träning på en step up bräda kan hjälpa till att förbättra hjärtats och lungornas kapacitet, vilket gör dig mer uthållig under fysisk aktivitet.
- Muskeltillväxt och styrka: Stegövningar, särskilt när de kombineras med vikter, kan stärka och bygga muskler i ben, rumpa och mage. Till exempel kan man hålla i ett par hantlar eller ta på sig en viktväst.
- Ökad balans och koordination: Genom att regelbundet träna på en step up bräda utmanar och tränar du din balans och koordination.
- Ekonomisk: Step up brädor är ofta mer överkomliga än vissa större maskiner, till exempel en trappmaskin, men de kan ändå erbjuda en liknande träning.
- Mångsidighet: Med en enda stepbräda kan du utföra en mängd olika övningar, från enkel konditionsträning till intensiva styrketräningspass.
- Lätt att förvara: Många step up brädor är lätta och bärbara, vilket gör dem enkla att förvara när de inte används. Har brädan justerbar höjd går det att sänka den och gömma under sängen eller liknande.
Funktion och olika träningsmetoder
Step up brädan är i sin enklaste form en stabil plattform som används för att utföra steg- och hoppövningar. Dess funktion är att erbjuda en upphöjd yta som ökar motståndet och intensiteten när man stiger upp och ner eller utför andra övningar.
- Material: De flesta step up brädor är tillverkade i hållbart plastmaterial, t.ex. ABS plast, som kan stödja en användares vikt utan att deformeras. Många har också en gummibelagd eller halkfri yta på toppen för ökat grepp och säkerhet.
- Justerbarhet: Oftast har en stepbräda avtagbara ben/stöd som gör det möjligt att justera höjden. Vanligtvis kan man justera höjden i mellan två och fyra lägen. På detta sätt kan man enkelt anpassa intensiteten efter behov.
- Stabilitet: Brädans breda bas, robusta konstruktion och i vissa fall anti-glid material, säkerställer att den förblir stabil även under intensiva träningspass. Detta minskar risken för vrickningar och andra skador.
Olika sätt att träna på en stepbräda:
- Aerob träning: Genom att snabbt stega upp och ner på brädan kan du öka pulsen och bränna kalorier, vilket gör den till ett effektivt verktyg för konditionsträning och viktnedgång.
- Styrketräning: När du kombinerar step up brädan med fria vikter eller gummiband, kan du utföra en rad styrketräningsövningar för hela kroppen. Det går även att göra kroppsviktsövningar så som dips samt att använda stepbrädan som en träningsbänk (beroende på dess storlek).
- Balans och koordination: Genom att utföra balansövningar på brädan kan du förbättra din kroppskontroll och rörlighet.
Köpguide till step up bräda
När du bestämt dig för att köpa en step up bräda finns det några aspekter att ta hänsyn till för att säkerställa att du väljer den bästa modellen för dina behov.
- Storlek och dimensioner: Som vi tidigare nämnt är storleken på brädan en av de största variablerna. Se till att den är tillräckligt stor för att du ska känna dig trygg, men inte så stor att den blir överflödig och svår att förvara. Om du har ett begränsat utrymme kan en mindre design vara idealisk. Prisskillnaden kan vara mycket stor beroende på storleken.
- Maximal användarvikt: Kontrollera brädans maximala viktkapacitet för att säkerställa att den kan bära din vikt samt eventuell extra belastning från hantlar eller andra vikter.
- Justerbarhet: Vi rekommenderar att köpa en stepbräda som går att justera i höjdled. Du får helt enkelt bättre möjlighet att variera träningen på olika sätt då. Men är du säker på att du inte behöver det kan du köpa en fixerad som ofta är billigare.
- Material: En bräda tillverkad av slitstark och högkvalitativ plast kommer att vara hållbar och stabil. Halkfria ytor kan också vara bra för att få bättre grepp.
- Pris: Sätt en budget innan du handlar. Kom även ihåg att det inte alltid är den dyraste produkten som är bäst. När det kommer till step up brädor är det allra främst storleken som avgör prisklassen. Så vill du komma billigt undan välj en bräda av mindre modell.
- Recensioner: Läs kundrecensioner för att få en känsla av andra köpares erfarenheter. Detta kan ge insikt i produktens hållbarhet, funktion och övergripande kvalité.
Genom att överväga dessa faktorer kan du hitta step up brädan som är bäst i test för just dig!
Tips & Trix vid träning med stepbrädor
För att maximera effekten av din träning med step up brädan och samtidigt säkerställa din säkerhet är det viktigt att följa några grundläggande riktlinjer.
- Rätt placering: Se till att brädan är placerad på en jämn yta. Använd en matta eller ett halkskydd under om golvet är halt.
- Korrekt fotposition: När du kliver upp på brädan bör hela din fot vara på brädan – inte bara tårna eller hälen (med undantag för till exempel vadövningar).
- Hållning: Upprätthåll en neutral ryggrad och blicka framåt. Undvik att böja nacken eller luta kroppen för mycket framåt eller bakåt.
- Höjdjustering: Börja med en lägre höjd och öka gradvis varefter du blir mer van och tränad och önskar större utmaning.
- Uppvärmning: Innan du börjar ditt pass, värm upp några minuter genom att stega lätt upp och ner.
Step up bräda Övningar
Stepbrädan är inte bara för stegning. Med lite kreativitet kan du använda detta redskap för en mängd olika övningar som utmanar hela kroppen. Här är några av de mer populära:
- Grundläggande step ups: Stå framför brädan med fötterna axelbrett. Stega upp med en fot och följ sedan efter med den andra. Stega ner igen och upprepa.
- Sidosteg: Stå bredvid brädan. Stega upp med den närmaste foten och dra sedan upp den andra så att du står uppe på brädan. Stega ner på motsatt sida.
- Jämfotahopp: Stå framför brädan och hoppa jämfota upp. Landa mjukt med knäna lätt böjda. Sen ner igen och upprepa. Detta är en intensiv övning som ger bra puls.
- Armhävningar: Placera händerna på brädan och fötterna på golvet i en plankposition. Utför armhävningar som vanligt. Det går även att variera och ha fötterna på stepbrädan och händerna på golvet.
- Bulgariska utfallssteg: Stå med ryggen mot brädan och placera högra foten på den. Sänk kroppen som i ett utfallssteg och se till att höger knä går under höger tå. Upprepa och byt sedan sida.
- Dips: Sitt på step up brädan med händerna bredvid höfterna. Flytta rumpan framför brädan och sänk kroppen tills armarna är böjda i 90 grader. Lyft dig sedan upp igen och upprepa.
Stepbrädans historia
Att stega uppåt, eller gå i trappor, har länge varit en del av människans vardag. Men som ett formellt träningsredskap började step up brädan vinna popularitet först på 1980-talet, särskilt i samband med framväxten av aerobicsrörelsen.
- Första stegen: Idén att använda en upphöjd plattform för träning var ursprungligen inspirerad av idrottare och atleter. Innan step up brädan blev kommersiell, använde många tränare och atleter improviserade metoder som parkbänkar eller trappor för liknande träning.
- Aerobicsboomen: På 1980-talet blev aerobics oerhört populärt. En starkt bidragande orsak var träningsvideon ”Jane Fonda’s Workout” av skådespelerskan Jane Fonda som utkom 1982. Då sökte träningsentusiaster efter nya sätt att intensifiera sina pass. Detta ledde till utvecklandet av träningsformen ”Step Aerobics” vilket är en sorts aerobics som utförs på just step up brädor.
- Kommersiell utveckling: Varefter träningsformen step aerobics blev populär började stepbrädor säljas till både gym och privatpersoner. Reebok var en av pionjärerna och deras step up bräda lanserades 1990.
- Modern användning: Idag är step up brädan standard i många gym och träningsstudior runt om i världen. Det är även ett vanligt redskap för hemmaträning. Den enkla men flexibla och mångsidiga funktionaliteten gör den väldigt uppskattad av både nybörjare och professionella atleter.
Sammanfattning
Step up brädan är ett mångsidigt och effektivt träningsredskap som erbjuder en rad fördelar. Du kan få bättre styrka, kondition och balans till ett lågt pris.
Oavsett om du är nybörjare eller erfaren, kan en step up bräda erbjuda en anpassningsbar utmaning som passar nästan vilken träningsrutin som helst. Med rätt teknik och en förståelse för dess olika användningsområden kan den bli en viktig del av din träning.
Om du funderar på att skaffa en egen step up bräda kan du spana in vårt sortiment och förhoppningsvis hitta någon som passar dig!